tiistai 13. huhtikuuta 2021

Aika katsoa budjettia silmästä silmään

Nyt olen ottanut todella suuren askeleen. Vaikka ole yli kolmekymppinen, en ole koskaan laskenut menojani ja tehnyt budjettia rahoilleni. Nyt vihdoin ja viimein sen tein! Ainakin osittain.

Olen tykännyt elää rahojeni kanssa hetkessä. Olen ostanut mitä olen halunnut ja rahat ovat aina loppuneet kesken kuukauden. En ole koskaan laskenut kaikkia menojani yhteen. Olen vain napsutellut laskut maksuun sen kummempia miettimättä.

Nykyisessä parisuhteessani olemme eläneet aika saman kaavan mukaan. Emme ole olleet tietoisia menojen määrästä emmekä oikein muustakaan. Molemmilla on omat rahat omilla tileillä mutta ne ovat kuitenkin yhteisiä. Se maksaa jolla on rahaa. Tämä on korostunut peliriippuvuuteni aikana ja jälkeen, olemme puhuneet rahasta vielä vähemmän. Suuri oivallus on se ettei budjetointi ja talouden tarkastelu ole vain köyhemmille. Vaikka olisi kuinka rikas, budjetointi ja järjestely on aina järkevää! Tasapainoinen talous ei tarkoita sitä, että on varaa kulkea laput silmillä. 

Nyt oli aika katsoa tätä asiaa ensimmäistä kertaa perinpohjin. Olemme olleet hetken tauolla lainanlyhennyksistä jotka palaavat pian. Olen stressannut kamalasti miten rahat sitten riittävät ja päätin, että ne laitetaan riittämään.

Vielä en ole päässyt niin pitkälle, että olisin budjetoinut jokaisen euron mutta hyvässä alussa ollaan. Ensimmäisenä listasin kaikki kuukausittaiset laskumme ja lainamme paperille summineen. Senttejä en laskenut mutta pyöristin summat tasalukuihin. Lisäksi osa laskuista tulee harvemmin kuin kerran kuussa, niistä laskin keskiarvon joka on lähellä totuutta. Samaan paperiin vielä merkkasin punaisella ne menot mistä voisimme tinkiä.

Loppusummasta olin toisaalta järkyttynyt mutta myös yllättynyt. Olin ajatellut meidän menojen olevan enemmän kuussa. Loppusummaksi sain noin 2200e/kk. Tämä sisältää lainat, sähkö+siirto, vesi, vakuutukset, autojen verot, lasten päivähoito, puhelinlaskut ja netti, pari osamaksua, jätemaksut ja suoratoistopalvelut. Summa on keskiarvo, kesäisin tietenkin vähemmän ja talvisin enemmän sähkölaskusta johtuen. 

Näistä kuluista säästöä syntyy pian kun saamme autot vaihdettua. Nykyään maksamme kovat verot, tulemme säästämään satasia vuodessa uuden autojärjestelyn myötä. Myös päivähoitomaksumme laskevat pian ja poistuvat hetkeksi kokonaan. Osamaksut kun saamme pois, vapautuu taas rahaa. Vakuutusten kohdalla haluaisin myös tehdä pientä tarkastelua. Sovimme, että siirrämme lainanhoitotilille tuon keskiarvon verran ja mahdollisuuksien mukaan hieman enemmän, näin saamme sieltä maksettua kaiken ja varaudumme samalla talven kalliimpia kuukausia varten.

Teitä varmasti kiinnostaa mitkä ovat taloutemme tulot. Meillä tulee joka kk yhteensä rahaa noin 3900e, tulevaisuudessa enemmän kun palkkani suojaosuus nousee. Tämä sisältää palkat sekä lapsilisät. Heräsikin heti kysymys budjettia laatiessa, mihin kaikki raha katoaa kun aina ollaan niin peeaa.

Seuraavana toimenpiteenä sovimme siirtävämme joka kuukauden ruokabudjetin S-pankin tilille. Keskitämme S-ryhmään joten tämä on järkevä päätös. Sovimme minun siirtävän vähemmän ja mieheni siirtää enemmän. Vielä emme sopineet lopullista summaa, se selvinnee kokeilemalla. Ajattelin jos kokeilemme aluksi 500euroa, riittäisikö se koko kuukaudelle. Bensarahojen kohtalo on vielä auki, mikäli siirrämme ne samalla niin summan oltava toki isompi.

Sen jälkeen on menot kuitattu ja ruokaraha turvassa. Joten molempien tilille jää vielä rahaa niin sanottuihin muihin hankintoihin. Vaatteet ym. Näistä rahoista aloimme molemmat säästää, asetimme pankeissamme käyttöön systeemin jossa jokaisesta korttiostosta siirtyy rahaa säästöön. Itselläni menee euro aina toiselle tilille, mieheni laittoi hieman isomman summan. Olen säästänyt tässä kuussa jo 40e! Jos pääsen joka kuukausi tuohon säästöön, kertyy mukava pieni summa esimerkiksi joulua varten.

Katsotaan miten tämä lähtee etenemään. Suuria askelia on otettu, paljon on vielä parannettavaa ja opeteltavaa. Mutta uskon meidän onnistuvan ja olemme matkalla kohti parempaa taloutta ja mielenrauhaa! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti