keskiviikko 20. toukokuuta 2020

Hankala perintätapaus

Olen viime aikoina taistellut erään perintätapauksen kanssa. Tänään se vihdoin tuli päätökseen, ainakin toivottavasti.

Kaikki alkoi viime vuonna kun otin epätoivoisena kolme 50 euron vippiä. Ne oli ne viimeiset kun ei muuta enää saanut. Tarkoitus oli maksaa pois mutta se ei sitten onnistunutkaan. Velat menivät perintään ja suunnittelin tekeväni maksusopimuksen heti kun ensimmäinen yhteydenotto tulee. Näin teinkin mutta asiat ei menneetkään ihan niinkuin piti.

Sain heiltä hyvän maksusopimuksen, minimissään 17e/kk. Kun tuli aika maksaa ensimmäinen erä, ongelmat alkoivat. En saanut tilinumeroa toimimaan verkkopankissani. Yritin pyytää apua kyseiseltä perintäfirmalta mutta turhaan. Sähköposteihin vastattiin super hitaasti ja vastaukset olivat tyyliin "laita se tilinumero siihen mihin laitat muutenkin". Elämä oli niin stressaavaa ja kamalaa silloin, että annoin periksi. Ajattelin, että menköön sinne ulosottoon niinkuin moni muukin laina. Ihan sama.

Muistutuksia sateli tasaisin väliajoin, he perivät jokaista 50 euroa erikseen. Myös nostokulut 15e x 3 perittiin erikseen. Eli joka kerta tuli kuusi sähköpostia aiheesta. Poistin ne aina sitä mukaa kun tulivat.

Tämän vuoden puolella aloin tutkimaan asiaa enemmän. Oma olo ja jaksaminen alkoi olla parempaa, samalla kiinnostus tätä perintää kohtaan heräsi. En löytänyt kyseistä perintäyhtiötä AVIn listalta. Otin siis AVIin yhteyttä. Heiltä meni kauan vastata mutta vihdoin tuli viesti, että tutkivat asiaa. Kuulema kyseinen firma todella hankala tavoittaa eikä heidän sijaintiaan saada selville. Heille oli asetettu uhkasakko ja mitä lie, en edes muista mitä kaikkea. Tämän jälkeen perintäviestit alkoi tulla eri firman nimellä mutta kyseessä oli edelleen sama putiikki. Heidän sähköpostissaan luki, että velallisen tiedot julkistetaan ellei maksu saavu. Enpä tiedä missä olisivat julkaissut, hyvin hämärää hommaa..

En saanut AVIsta enää muuta tietoa. Ilmoitin heille kyllä, että sama meno jatkuu uudella nimellä. Saa nähdä kuuluuko sieltä vielä jotain tämän asian tiimoilta.

Viime viikolla huomasin, että tämä 150e laina nostokuluineen oli jo yli 600e. Silloin paloi päreet ja aloin pommittamaan heille viestejä. Ilmaisin tyytymättömyyteni tähän tilanteeseen, olinhan saanut heiltä tilitiedot joita en saanut toimimaan. Pyysin summan kohtuullistamista sekä kunnon tilinumeroa. Heillä kesti ja kesti vastata mutta viimein sain viime viikon lopulla sähköpostin. Pitäisi kuulema maksaa 730e, tarjosivat 100e/kk sopimusta.

Tämän jälkeen otin yhteyttä kuluttaja-asiamieheen. Hänen kanssaan vaihdoimme useamman sähköpostin ja sain neuvoja. Otin yhteyttä hänen neuvojensa mukaisesti alkuperäiseen lainanmyöntäjään sekä vielä uudestaan perintäfirmaan pyytääkseni kulujen kohtuullistamista. En saanut vastauksia.

Loppujen lopuksi tänään laitoin molemmille tahoille, että olen ottanut kuluttaja-asiamiehen avukseni selvittämään tätä asiaa. Sain heti vastauksen perintäfirmalta, että perintä on lopetettu toistaiseksi ja pyysivät ottamaan lainanmyöntäjään yhteyttä. Äsken sain viestin lainanmyöntäjältä, että saan maksaa suoraan heille ja kohtuullistivat summan! Ensin olisi pitänyt maksaa 730e ja nyt saan maksaa alkuperäiset lainasummat+nostokulut+muutama kymppi korkoja! Uskomatonta!

Joku saattaa miettiä miksi taistelin näin kovasti, olenhan jo valmiiksi ulosotossa isolla summalla. Jep, niin olen mutta tästä muodostui loppujen lopuksi periaatekysymys. En kestä miten perintäfirmat saa rellestää kuin villissä lännessä. Enkä kestä, että meitä velkaantuneita viedään kuin pässiä narussa! Lisäksi otin tavoitteeksi maksaa kaikki pienet typerät velat pois, en halunnut niihin oikeuskuluja yms. Olenkin saanut maksettua kaikki muut jo, tämä on viimeinen mitä en halunnut ulosottoon päästää. Summa on pieni mutta kun se menee kuudessa palassa eteenpäin, kulut olisi olleet tosi isot.

Nyt olo on aika mahtava. Sain kerrankin oikeutta! Tosin minun täytyy keksiä miten maksan nuo nyt pois, toivottavasti onnistun siinä.

Jos vain jaksatte, tarkastakaa mitä teiltä peritään. Joskus nämä putiikit toimivat todella hyvän maun vastaisesti. Toivottavasti nämä asiat saadaan joskus kuriin ja velallistenkin oikeuksia arvostetaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti