keskiviikko 28. elokuuta 2019

Liitännäisriippuvuus

Olen aina rakastanut shoppailla. Netissä, kaupoilla, kirppareilla. Vaatteita, kosmetiikkaa, asusteita, lastenvaatteia, kodin tavaraa. Mutta peliriippuvuuden myötä minulle kehittyi kunnon ostoriippuvuus.

Välillä rahaa oli voittojen myötä paljon enemmän kuin yleensä, se laukaisi tietenkin kovan tarpeen kuluttaa sitä. Raha poltteli tilillä. Jos ei päässyt kaupoille, oli tuhlattava netissä. Ostin kaiken mitä näin. En oikein miettinyt tarvitsenko kyseistä tavaraa. Pääasia, että sai tuhlata.

Ostamisesta katosi kuitenkin se juju. En enää arvostanut ostamiani asioita, ne olivat vain ostoksia muiden joukossa. Osa ostoksista saattoi päätyä käyttämättömänä myyntiin myöhemmin. En edes iloinnut sen kummemmin tavaroistani, olihan niiden ostaminen arkipäivää.

Kun voitto kilahti tilille, minun täytyi usein ostaa heti jotain. Alitajunnassa tiesin pelaavani voitot takaisin kasinolle, uskon että siksi täytyi aina ostaa mahdollisimman pian edes jotakin. Jotta siitäkin voitosta jäisi edes pieni konkreettinen asia.

Ruokakaupassa käyminenkin on muuttunut hyvin erilaiseksi. En ole koskaan tykännyt laskea sentilleen mitä ostan mutta viime aikoina ruoankin ostaminen on ollut holtitonta. Silloin kun rahaa on ollut, olen haalinut kärryyn kaiken mahdollisen. Täysin miettimättä, täysin laskematta.

Olen yrittänyt vähentää ostamista viime aikoina, en ole vielä sitä pystynyt kokonaan lopettamaan. Pian täytyisi opetella, että ostan vain kun tarvitsen jotain. Rahatilannekaan ei enää salli holtitonta tuhlaamista. Ja haluan tietenkin oppia taas normaalit kulutustavat. Rahan arvo ja ostokäyttäytyminen ovat vääristyneet kahden vuoden aikana todella pahasti. Minulla on paljon opeteltavaa mutta hei, olenhan osannut nuo asiat ennenkin. Ehkä ne palautuvat sieltä vielä, täytyy vain tehdä töitä sen eteen.

Aion pitää jonkun aikaa ostolakkoa. Ostan vain ruokaa ja muita päivittäisiä tarvikkeita. Muuta ostan vain jos välttämättä tarvitsen. Ruokalaskua aion pienentää käymällä kaupassa vain kerran viikossa. Kerralla viikon tarvikkeet, uskon ruokalaskun olevan paljon pienempi.

Toivon saavani jokusen roposen jopa säästöön vaikka rahatilanne onkin kinkkinen. Uskon, että tarkkaan harkittua ja säästöillä hankittua tavaraa arvostaa paljon enemmän!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti