maanantai 20. tammikuuta 2020

Vireilletuloilmoitus

Nyt oli Suomi.fi tilille tullut ensimmäiset ulosoton vireilletuloilmoitukset. Viimeinen mahdollisuus maksaa tai alkaa ulosotto. Tietenkään en pysty maksamaan, helmikuussa tästä asiasta tulee siis täyttä totta. Meikätyttö on sitten ulosoton asiakas.

Onhan tämä ollut kauan jo tiedossa mutta vain teoriassa. Kyllä se vähän kirpaisee kun asiasta tuleekin täyttä totta. Menisivät nyt loputkin vauhdilla sinne, hopihopi velat!

Viime päivinä lehdet ovat pullistelleet uutisia velka-asioista. On ollut tarinoita, tilastoja jne. En ole niitä jaksanut kovinkaan tarkasti lukea, tarpeeksi pyörii omat asiat mielessä muutenkin. Toisaalta kuitenkin hyvä, että näistä asioista puhutaan nyt ääneen. Vaikkei mitään konkreettista helpotusta tulisikaan, esimerkiksi suojaosuuksiin.

Keskustelut näiden uutisten ympärillä on todella surullista luettavaa. Kuinka ihmiset oikeasti pitävät velkaantuneita ihan pohjasakkana. Haukutaan kuinka on ihan oma vika tämmöinen, saavatkin kärsiä! Kammottavaa. Voin vannoa ettei kukaan pidä minua nyt pohjasakkana kun ei tiedä tilannettani. Ei tätä minustakaan ulospäin näe.

Onko se velkaantuminen sitten oma vika? Ei se kyllä aina ole. Toisilla kaatuu niskaan firman velat. Ei ole aina oma syy, että yrittää työllistää itsensä eikä onnistu.
Ei ole oma vika, että sairastuu vakavasti ja velkaantuu sen myötä. Ei sellaista kukaan pyydä. 
Moni on lähtenyt takaamaan läheisen lainaa ja loppupeleissä se kaatuu omaan niskaan. Tämäkin on hyvin inhimillistä. Jos luotat esim. omaan lapseesi ja haluat lähteä hänelle takaajaksi, ei se ole väärin. Niin on toimittu aina. Joskus siinä vaan saattaa käydä huonosti. 

Itse olen velkaantunut periaatteessa sairastumisen vuoksi. Sairastuin todella kovaan riippuvuuteen. Peliriippuvuutta ei vaan usein mielletä sairautena, lähinnä vain tyhmyytenä ja selkärangattomuutena. Ja sekös ottaa päähän. Itse kun tietää mitä se on, kun ei vaan pysty olemaan pelaamatta. 

Lainoja ja luottoja saa netistä liian helposti. Riippuvuudet ja muut ongelmat johtavat helposti ylivelkaantumisen eikä mikään taho valvo tätä tarpeeksi aikaisin. Itsekin kerkesin velkaantua järkyttävän summan ennenkuin aloin saada hylkyjä hakemuksiin velkamääräni vuoksi. Ei tämmöisiä summia pitäisi kenenkään saada velkaa, en ole edes vakitöissä. 

Velkoja ottaessa ei miettinyt mitään. Ei yksinkertaisesti mitään. Ei se edes tuntunut rahalta, pelimerkkejähän ne on ja voitoilla kuitataan kaikki velat! Vasta nyt olen alkanut käsittämään tilanteen, oikeaa rahaahan sitä tuli lainattua. Niin se pelien täyttämä mieli vie ja järki vain vikisee. Kyllä sitä sellaisessa sumussa on elänyt ne ajat, toivottavasti ei koskaan enää tarvitse kokea sellaista aivosumua. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti